Chiar daca nu ai bani sa-ti construiesti o locuinta complet automatizata, tot poti sa cumperi un set de prize inteligente care te vor ajuta sa controlezi casa de la distanta sau in mod automat.

In domeniul constructiilor avansul tehnologic este destul de dinamic. Din pacate, vorbim de o tehnologie foarte noua, deci si de un cost de intrare inca foarte ridicat, in special pentru cei care doresc o locuinta complet automatizata, ce poate fi controlata si monitorizata de la distanta si care te poate alerta in caz de pericol (incendii, inundatii, intrare prin efractie samd).

Exista si solutii mai accesibile care permit automatizarea partiala, insa cel mai mic prag de intrare il reprezinta prizele inteligente, momentan cele mai accesibile sisteme smart cu care poti automatiza si monitoriza o parte din parametrii locuintei tale.

Prize independente sau parte a unui sistem integrat

Primul si cel mai important lucru pe care trebuie sa-l cunosti despre un anumit dispozitiv de automatizare al casei este daca acesta poate fi folosit independent sau daca trebuie instalat obligatoriu ca parte a unui sistem mai complex.

O priza independenta are avantajul ca poate fi folosita separat de alte sisteme de automatizare, deci nu vei pierde timpul cu setarile avansate.  Prizele independente sunt mai simplu de configurat si nu implica costuri suplimentare cu achizitia unui hub central de control, deci sunt o solutie ideala pentru cineva care incearca marea cu degetul pentru prima oara.

Functii ale prizelor inteligente

Le-am impartit pe patru categorii separate: automatizare, control, eficientizare si siguranta.

Automatizare

Una din cele mai obisnuite functii ale unei prize inteligente este stabilirea unor intervale de timp de functionare, in care orice obiect conectat la priza este alimentat. Personalizarea acestor intervale se poate face mai simplu (setezi dupa cat timp sa porneasca sau sa se opreasca priza) sau mai amplu (intervale din zi, zile din saptamana si din luna samd), deci citeste exact specificatiile produsului ca sa afli cat de inteligent este modelul ales de tine.

Cel mai bun exemplu de automatizare este pornirea automata a radioului sau televizorului la o anumita ora, pe post de ceas desteptator. Daca tot esti acolo de ce sa nu porneasca si toasterul cu painea deja pusa la prajit sau filtrul de cafea ca sa ai micul dejun pregatit cand iesi din baie. Extinzand aceasta idee poti programa pornirea automata a slow cooker-ului in care ai pus deja ingredientele, ca sa gasesti cina gata cand ajungi acasa de la birou.

Si daca tot suntem la capitolul idei nastrusnice, automatizarea poate fi folosita si ca metoda de control parental. Poti face asta si cu calculatorul insa nu iti recomand acest lucru, pentru ca sistemul de operare trebuie inchis din software, nu din priza, altfel risti coruperea datelor importante, sistemul putand chiar refuza sa porneasca.

Control de la distanta

Daca automatizarea inseamna oprirea si pornirea automata a prizelor la intervale predeterminate, controlul de la distanta (din locuinta, folosind o telecomanda sau prin Internet) inseamna posibilitatea de a opri si porni selectiv anumite prize oricand doresti acest lucru.

Eficientizare

Pe partea de eficientizare a consumului de energie din locuinta, priza inteligenta te poate ajuta cel mai mult. De ce? Pentru ca permite oprirea la intervale regulate de timp sau la cerere a diverselor dispozitive conectate, pe care altfel ti-ar fi fost lene sa le inchizi sau pe care le poti uita din greseala pornite cand pleci in vacanta.

De fapt de aici vine si cel mai mare castig in eficienta, de la faptul ca poti opri anumite prize de la distanta, fara sa te deplasezi pana la fata locului. Si stim cu totii ca de multe ori cadem prada comoditatii, preferand sa lasam electronicele pornite.

Oprirea automata la o anumita ora a tuturor prizelor din casa, mai putin cele critice la care ai conectat frigiderul, congelatorul sau purificatorul de aer iti va permite sa faci o oarecare economie la puterea aparent infima consumata de multe electrocasnice in standby (denumirea oficiala este de sarcina vampir). Aduna cativa watti de la 10-15 dispozitive si ajungi la consumul unui bec de 100W care nu este oprit niciodata.

Siguranta

Un aspect care nu trebuie niciodata ignorat cand vine vorba de locuinte este siguranta, fie ca vorbim de spargeri, dezastre naturale sau accidente, deci chiar daca am lasat la urma partea de siguranta oferita de prizele automate nu cred ca trebuie sa ignori acest capitol.

Cea mai simpla automatizare este oprire automata in cazul in care este detectata supraincalzirea circuitelor din priza sau o sarcina electrica prea mare (daca ai conectat un consumator prea flamand dupa curent electric – masina de spalat, uscator, aeroterma etc). Taierea automata a alimentarii in aceasta situatie este cea mai buna masura de siguranta. Daca priza te poate avertiza sonor, luminos sau notifica prin intermediul unei aplicatii este si mai bine, ca sa poti lua masurile cuvenite in timp util.

Pornirea automata a luminilor din casa la o anumita ora din zi se poate dovedi in anumite situatii o masura de siguranta, pentru ca poate determina hotii sa renunte la intentiile necurate daca au impresia ca este cineva acasa. Da, fix ca in Singur Acasa!

Daca ti se par interesante functiile de mai sus, gandeste-te ca priza inteligenta Upplug le combina pe toate, la un pret accesibil.